Sus

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
O carte bună citită la timp, poate influenta destinul unui om într-un mod remarcabil!

Biblioteca Nationala a Romaniei

Filme

BucPress TV

Radio

 

 

 

Статьи и обзоры nachodki.ru
Primul Război Mondial Şi Basarabia

Anul:2015

Autor: Institutul de Istorie al AŞM

Editura: Bons Offices

Pagini: 252

 

 

CITEȘTE ONLINE

Cartea "Primul Război Mondial și Basarabia (1914-1918)" este o culegere de studii și articole publicată de Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie, în 2015. Volumul este dedicat marcării a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial și acoperă un spațiu istoriografic nevalorificat până acum de cercetătorii din Republica Moldova.Cartea "Primul Război Mondial și Basarabia (1914-1918)" este o culegere de studii și articole publicată de Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie, în 2015. Volumul este dedicat marcării a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial și acoperă un spațiu istoriografic nevalorificat până acum de cercetătorii din Republica Moldova.
Conținutul cărții include contribuții de la 11 autori, majoritatea fiind savanți cu experiență în domeniul cercetării istorice, dar și câțiva cercetători în formare. Tematica abordată este variată și cuprinde aspecte militare, politice, ideologice, diplomatice, naționale, spirituale, confesionale, instituționale, precum și perspective ale memoriei colective. Studiile și articolele sunt bazate pe o vastă bibliografie și surse documentare, extinzând astfel aria de cunoaștere a Primului Război Mondial în spațiul pruto-nistrean.
Coordonatorul volumului este Andrei Emilciuc, doctor în istorie și cercetător științific superior la Institutul de Istorie al AȘM. Recenzenții științifici sunt Constantin Ungureanu și Ion Negrei, cercetători științifici la același institut. Cartea include studii despre mobilizarea generală în Basarabia, contracararea curentului românofil, contribuțiile Bisericii din Basarabia la frontul rusesc, clerul basarabean în timpul războiului, vizitele canonice ale Arhiepiscopului Chișinăului și Hotinului Anastasie pe fronturi, ofițeri basarabeni cavaleri ai ordinului militar imperial, monumente dedicate soldaților căzuți, și urmările războiului care au pregătit terenul pentru Al Doilea Război Mondial.