Sus

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
O carte bună citită la timp, poate influenta destinul unui om într-un mod remarcabil!

Biblioteca Nationala a Romaniei

Filme

BucPress TV

Radio

 

 

 

Шаблоны для Joomla 3 здесь
sfsdfsdfadsf

Anul: 2023

Editura: Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți 

Pagini: 24

 

 

CITEȘTE ONLINE

Tânăra generație de români din Ucraina a avut cel mai mult de suferit în urma războiului. Un val de refugiați, reprezentând cetățeni ucraineni de etnie română, au ajuns în România, în special în orașele din apropierea frontierei. Mulți tineri din Ucraina se află în statele UE, în Marea Britanie, Canada sau SUA. Unii au decis să rămână acasă – în mediul comunităților istorice din care fac parte. De situația, opiniile și așteptările acestei generații depinde în mod direct viitorul comunității românești din Ucraina.

Se vor mai întoarce cei plecați acasă? Ce așteptări au? În ce limbă vorbesc acum și în ce limbă vor vorbi cu copiii lor? De ce depinde revenirea acasă după sau în perioada războiului? Care sunt necesitățile lor culturale? Care este situația tinerei generații de români din Ucraina și care este cea a refugiaților de etnie română din UE?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți (IPSSC) a realizat  în perioada 1 iulie – 31 octombrie 2023 un studiu în cadrul proiectului „Viitorul comunității românești din Ucraina – o radiografie sociologică a tinerei generații în contextul războiului ”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Proiectul s-a desfășurat în regiunea Cernăuți (Ucraina), județul Suceava (România) și în regiunea capitalei Bruxelles (Regatul Belgia), având ca obiectiv general realizarea unui studiu interdisciplinar – o radiografie sociologică a viitorului comunității românești din Ucraina din perspectiva tinerei generații. Echipa de cercetare s-a compus din specialiști în sociologie, politologie și relații internaționale, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, cu studii obținute la universitățile din Cernăuți și București.

Broșura oferă o serie de informații privind situația tinerilor români rămași în Ucraina; celor aflați pe teritoriul României și a celor care locuiesc de la începutul războiului într-un alt stat în care limba de conversație nu este româna. Studiul a continuat și a aprofundat efortul analitic al IPSSC din 2022, an în care Rusia a invadat statul ucrainean la scară largă, în cadrul proiectului de cercetare „Comunitatea românească din Ucraina: necesități, așteptări și provocări în perioada războiului (barometru social)”.