Sus

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
O carte bună citită la timp, poate influenta destinul unui om într-un mod remarcabil!

Biblioteca Nationala a Romaniei

Filme

BucPress TV

Radio

 

 

 

Все для Joomla . Бесплатные шаблоны и расширения.
13170672 HEDA

Anul: 2003

Autor: Elena Negru

Editura: Prut

Pagini:204

 

 

CITEȘTE ONLINE

In lucrarea de fata este analizata politica etnoculturala din R.A.S.S.M., incepand cu crearea, la 12 octombrie 1924, a acestei republici si pana la „reunirea" ei cu Basarabia si formarea, in august 1940, a R.S.S.M.
 
Totodata, este reflectat si procesul de creare a R.A.S.S.M., inceput in februarie 1924, si, in special, sunt evidentiate contradictiile dintre membrii Comitetului de organizare a R.A.S.S.M. privitor la strategia politicii etnoculturale din viitoarea republica, aparute inca in august 1924.
 
Instaurarea regimului bolsevic si fondarea, la 12 octombrie 1924, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti in stanga Nistrului au constituit inceputul unei etape dramatice in evolutia istorica a romanilor din aceasta zona. in afara de procesul de sovietizare si implantare a ideologiei comuniste, caracteristic tuturor republicilor din cadrul U.R.S.S., populatia din R.A.S.S.M. a cunoscut si experimente sociale specifice.
 
Este vorba de politica etnoculturala sovietica, care viza crearea in R.A.S.S.M. a unei identitati si a unei limbi literare „moldovenesti", deosebite de identitatea romaneasca si de limba romana. Or, desi s-a incercat impunerea unei politici similare si in alte republici, ea nu a putut fi infaptuita oriunde. Astfel, incercarile repetate de a adopta hotararea privind crearea in R.A.S.S.
 
Lucrarea contribuie la o mai buna intelegere a esentei politicii actualului regim separatist de la Tiraspol, care continua politica etnoculturala sovietica si, de fapt, joaca acelasi rol fata de Republica Moldova si Romania ca si fosta R.A.S.S.M. fata de Basarabia si Romania, constituind un instrument de lucru util si pentru politicieni, diplomati etc.
 
La scrierea lucrarii au fost utilizate documente colectate, in temei, in Arhiva Organizatiilor Social-Politice din or. Chisinau, unde sunt depozitate materialele Comitetului Moldovenesc Regional de Partid si ale comitetelor de partid raionale din R.A.S.S.M.
 
Ele reflecta procesul contradictoriu de elaborare si executare, esenta, scopurile si etapele politicii etnoculturale. in aceasta ordine de idei, prezinta interes o serie de documente inedite, utilizate in monografie. - Elena Negru