Sunteți aici: Acasă Istoria românilor și a Bucovinei Destin bucovinean II - Drama românilor din Regiunea Cernăuți. Masacre, deportări, foamete în 1940-1941, 1944-1947
Sus
Anul: 2019 Autor: Volum îngrijit de Acad. Alexandrina Cernov Editura: Nicodim Caligraful, Mănăstirea Putna Pagini: 277
|
Despre carte.
Teroare, minciună, dezinformare: trei cuvinte care definesc destinele miilor de oameni care au suferit și au murit numai pentru că au dorit să rămână ceea ce sunt – români în țara lor, buni gospodari, cinstiți și cu frică de Dumnezeu. Amintirea acelor ani este vie și astăzi. Despre ceea ce n-au scris – sau nu li s-a permis să scrie – ziarele în acei ani de groază, ceea ce nu s-a păstrat în arhivele distruse de sovietici s-a păstrat în memoria celor ce au pătimit și a urmașilor lor. Memoria a rămas să fie un neprețuit potențial al cunoașterii, memoria emotivă și memoria cognitivă. Există un fond comun al memoriei, o stare de spirit a gândurilor care nu au putut fi controlate și distruse, pentru că s-au păstrat prin tăcere, iar acum, peste ani, au devenit documente de necontestat pentru cunoașterea istorică. Au devenit informația cuprinsă în cele trei cuvinte – teroare, minciună, dezinformare – care s-au materializat prin masacre, deportări și foamete.
Volumul „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”, al doilea publicat în colecția „Destin Bucovinean”, prezintă mai multe informații despre evenimentele petrecute în acei ani de ocupație sovietică, 1940–1941, 1945–1947, și ajută la înțelegerea proceselor ce s-au derulat și a consecințelor lor: demografice, etnolingvistice, a stării psihologice și morale a populației.
Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române